A teraz coś z zupełnie innej beczki :) Przepis mojej żony na przekąske przed i po treningową. Zresztą nie ważne kiedy zawsze są dobre :))))

Pyszne i zdrowe ciastka z masłem orzechowym.


Przepis na te ciasteczka jest niezwykle prosty. Ich zrobienie zajmuje łącznie około 20-25 minut. W ich składzie nie ma mleka, glutenu i cukru. Oczywiście pamiętajmy o tym, że osoby, które nie mają problemu z nietolerancją glutenu spokojnie mogą użyć zwykłych płatków owsianych.

Mają za to w składzie pyszne masło orzechowe i czekoladę. Czekolada koniecznie gorzka, dobrze gdyby miała w składzie co najmniej 70% kakao. Ciastka te nadają się idealnie jako przekąska , deser czy szybkie śniadanie i czasem trudno poprzestać na jednej sztuce ;-)

Używając masła orzechowego pamiętajmy sprawdzać czy w jego składzie znajdziemy na pewno 100% orzechów arachidowych, a nie cukier i inne dodatki. Masło orzechowe jest bogate w składniki mineralne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko.



Składniki:

  • 2/3 szklanki płatków owsianych (bezglutenowe dla osób nietolerujących glutenu lub zwykłe dla osób, które tego problemu nie mają)

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • ½ szklanki erytrolu (można użyć również ksylitolu)

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • ½ tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady co najmniej 70% kakao

  • 2 jajka

  • ½ szklanki masła orzechowego

  • garść orzechów nerkowca lub obranych migdałów drobno posiekanych (dla mnie ciastka bez orzechów nie istnieją)

Wykonanie:

  1. Do jednej miski wsypujemy suche składniki: płatki owsiane, erytrol, sodę oczyszczoną oraz pokruszoną czekoladę a także orzechy

  2. W drugiej misce przygotowujemy mokre składniki: jajka rozkłócone, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy.

  3. Do mokrych składników wsypujemy suche i szybko mieszamy.

  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy porcje ciasta formując płaskie kule (wielkość wg uznania)

  5. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (u mnie termoobieg) na około 10-12 minut (gdy się lekko zarumienią wyciągamy)



I to by było na tyle roboty. Z tej porcji wyszło 12 sztuk ciastek wielkości takiej jak widzicie na zdjęciu.

Przygotowanie ich jest bardzo szybkie i dziecinnie proste. Ciastka spokojnie mogą być przechowywane w szklanym pojemniku kilka dni, chociaż u mnie nigdy tyle się nie utrzymały 

Smacznego!!!