
Pyszne i zdrowe ciastka z masłem orzechowym.
Przepis na te ciasteczka jest niezwykle prosty. Ich zrobienie zajmuje łącznie około 20-25 minut. W ich składzie nie ma mleka, glutenu i cukru. Oczywiście pamiętajmy o tym, że osoby, które nie mają problemu z nietolerancją glutenu spokojnie mogą użyć zwykłych płatków owsianych.
Mają za to w składzie pyszne masło orzechowe i czekoladę. Czekolada koniecznie gorzka, dobrze gdyby miała w składzie co najmniej 70% kakao. Ciastka te nadają się idealnie jako przekąska , deser czy szybkie śniadanie i czasem trudno poprzestać na jednej sztuce ;-)
Używając masła orzechowego pamiętajmy sprawdzać czy w jego składzie znajdziemy na pewno 100% orzechów arachidowych, a nie cukier i inne dodatki. Masło orzechowe jest bogate w składniki mineralne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko.
Składniki:
-
2/3 szklanki płatków owsianych (bezglutenowe dla osób nietolerujących glutenu lub zwykłe dla osób, które tego problemu nie mają)
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
½ szklanki erytrolu (można użyć również ksylitolu)
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
½ tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady co najmniej 70% kakao
-
2 jajka
-
½ szklanki masła orzechowego
-
garść orzechów nerkowca lub obranych migdałów drobno posiekanych (dla mnie ciastka bez orzechów nie istnieją)
Wykonanie:
-
Do jednej miski wsypujemy suche składniki: płatki owsiane, erytrol, sodę oczyszczoną oraz pokruszoną czekoladę a także orzechy
-
W drugiej misce przygotowujemy mokre składniki: jajka rozkłócone, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy.
-
Do mokrych składników wsypujemy suche i szybko mieszamy.
-
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy porcje ciasta formując płaskie kule (wielkość wg uznania)
-
Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (u mnie termoobieg) na około 10-12 minut (gdy się lekko zarumienią wyciągamy)
I to by było na tyle roboty. Z tej porcji wyszło 12 sztuk ciastek wielkości takiej jak widzicie na zdjęciu.
Przygotowanie ich jest bardzo szybkie i dziecinnie proste. Ciastka spokojnie mogą być przechowywane w szklanym pojemniku kilka dni, chociaż u mnie nigdy tyle się nie utrzymały
Smacznego!!!