Proteinowe naleśniki pancakes

Naleśniki są chyba jednym z najszybszych i najprostszych dań, którymi możesz zajadać się na śniadanie, obiad czy przekąskę a także są idealną propozycją na odżywczy posiłek po treningu.

Naleśniki zrobione w tym przepisie są mega szybkie a do tego wysokobiałkowe, na bazie mąki owsianej, koncentratu białka serwatkowego oraz bez dodatku cukru. Możesz je zjeść z dodatkiem Twoich ulubionych owoców, syropów, miodu, dżemu czy też masła orzechowego.

Głównym źródłem białka w tych naleśnikach proteinowych jest koncentrat białka serwatkowego, wzbogacony o białka jaj i białka mleka. Jest on doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które to białko zawiera aminokwasy niezbędne do budowy włókien mięśniowych.

Co ważne dla wszystkich sportowców białko to przyspiesza regenerację mięśni po treningu.

Z kolei płatki owsiane są źródłem wartościowych węglowodanów złożonych a także witamin z grupy B, cynku, żelaza i magnezu. Płatki owsiane wspomagają także pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu. Są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Zawartość witamin w płatkach owsianych jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz wpływa pozytywnie na zdolność koncentracji, lepszy sen i pamięć.

Dlatego ten przepis na naleśniki proteinowe powinien przypaść do gustu nie tylko wszystkim uprawiającym sporty wytrzymałościowe ale również łasuchom, którzy lubią słodkie śniadania

Naleśniki proteinowe

Składniki:

- 7 miarek proszku Protein Pancakes (miarka załączona jest w produkcie)

- 160 ml mleka kokosowego (pamiętajcie, że możecie użyć mleka krowiego lub wody)

Sposób przygotowania naleśników (u mnie było to 7 miarek proszku bo chciałam mieć więcej porcji – z tej ilości wyszło mi 9 sztuk małych pancakes):

7 miarek proszku wymieszałam ze 160 ml mleka kokosowego i mieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto wydaje się Wam zbyt gęste możecie dodać więcej mleka lub wody. Według mnie z tych proporcji było idealne. Następnie należy odczekać 3-5 minut zanim zaczniecie je smażyć.

Ciasto na naleśniki

Teraz pozostaje już tylko ich usmażenie i skonsumowanie z ulubionymi dodatkami. Smażymy je z obu stron na dobrze natłuszczonej patelni (ja do smażenia użyłam oleju kokosowego) na złocisty kolor.


Naleśniki Ostrovit

Ja użyłam akurat naleśników proteinowych protein pancakes o smaku malinowym. Ich aromat był wyczuwalny w smaku, dodatkowo podkręcone miodem i świeżymi malinami były naprawdę przepyszne. Są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Nie wyczuwa się w nich takiego chemicznego posmaku. Podczas smażenia w kuchni unosi się tak piękny zapach, że trudno się im oprzeć i wytrzymać do końca smażenia ;-)

Proteinowe naleśniki po treningu